Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera

Wszystkie kolory Mauritiusa

30 listopada (czwartek), godz.18.30

Pokaz zdjęć i relacja z pobytu Agaty Skrzydło na Mauritiusie.
Ponadto: degustacja regionalnej potrawy i napoju

Agata Skrzydło, autorka amatorskiego bloga podróżniczego, na co dzień pracuje jako informatyk  w jednej z krakowskich korporacji. Daleko jej jednak do stereotypowego przedstawiciela swojego zawodu. Po pracy rzuca komputer w kąt i jeśli pogoda dopisuje, zakłada ulubione szorty i koszulkę, zabiera swoje indonezyjskie ukulele i pędzi na rowerze w poszukiwaniu wrażeń. Pasjonuje się podróżami, muzyką, sportem i kuchnią. Przygodę z podróżowaniem rozpoczęłapodczas studiów w Sztokholmie. Na Mauritiusie pracowała jako wolontariusz w ośrodku dla dzieci niepełnosprawnych umysłowo. Następnie przez prawie rok, w Surabaya, w Indonezji, uczyła języka angielskiego w tamtejszej szkole podstawowej. Kilka miesięcy spędziła, przemierzając z plecakiem Wyspy Kanaryjskie oraz Włochy. Zwiedziła ponad 30 krajów, na czterech kontynentach. 

Nasz gość opowie o trudach wolontariatu, pracy z tamtejszymi dziećmi, różnorodności kultury i religii oraz o mieszance wpływów, z jaką mierzą się na co dzień mieszkańcy Mauritiusa. 

Spotkanie Klubu Podróżnika.
Bilety: dorośli 11 zł, w karnecie 8 zł, uczniowie, studenci 6 zł
Zniżki na Kartę Seniora i Podgórze w Kulturze 

Nasi goście mieli okazję spróbować puddingu z tapioki i mango oraz waniliowej herbaty Rooibos.

 

 Pudding z tapioki i mango

 Składniki (na 4 porcje)

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki drobnej tapioki (wielkości kaszy)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 duże mango
  • listki mięty 

 

Przygotowanie 

Tapiokę wsypać do mleka kokosowego i odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu mleko wraz z tapioką zagotować, dodać cukier trzcinowy oraz waniliowy i co chwilę mieszając, gotować bez przykrycia przez ok. 20 minut, aż tapioka stanie się całkowicie przezroczysta. W międzyczasie mango obrać, oddzielić miąższ od pestki. Pokroić w kostkę, odłożyć trochę do dekoracji. Resztę mango zblendować na gładki mus. Pudding po ostygnięciu  przełożyć do przezroczystych naczyń, na wierzchu dodać mus z mango i kilka kostek świeżego mango, udekorować listkiem mięty.

 

 klub podróżnika listopad