Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Spotkanie autorskie z Bartkiem Kieżunem

24 października 2019 (czwartek), godzina 18.30
Spotkanie autorskie z Bartkiem Kieżunem, znanym jako Krakowski Makaroniarz,
 publicystą, podróżnikiem, autorem książek „ItalPortugaliaDoZjedzenia_3dia do zjedzenia” oraz „Portugalia do zjedzenia”. 

Bartek Kieżun – specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Czas Wina, Kukbuk, Podóże i kwartalniku Wino. Stale współpracuje z portalem Wirtualna Polska. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku oraz nominowana do Gourmand World Cookbook Awards. W październiku w księgarniach pojawi się druga książka: "Portugalia do zjedzenia". 

Po sukcesie, jakim okazała się "Italia do zjedzenia", Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii - by znó gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie.

"Portugalia do zjedzenia" to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.

Źródło: lubimyczytać.pl

Ponadto w programie: degustacja autorskich potraw Bartka Kieżuna
Bilety: 10 zł; 6 zł uczniowie i studenci oraz posiadacze Kart Podgórze w Kulturze lub Karty Seniora.

Bartek_Kieżun_portret

Bilety można nabyć poprzez internetowy system sprzedaży.