Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera

Klub Podróżnika - Rajska Tajlandia

29 listopada (czwartek) godz. 18.30
Pokaz zdjęć i relacja z wyprawy Karoliny Magiery – podróżniczki, która odwiedziła ok. 30 krajów Europy i Azji, z wykształcenia menedżera kultury, koordynatorki projektów "Sztukarnia w podróży" oraz Klubu Podróżnika w OK Ruczaj. Nasz gość opowie o kulturze i tradycji kraju, tajskich potrawach, które należy spróbować oraz o atrakcjach i aktywnościach, które koniecznie należy podjąć będąc w Tajlandii.

Sałatka Pad Thai 
Składniki (2 porcje)

  • 100 g makaronu ryżowego (wstążki)
  • 1½ łyżki startego imbiru
  • 10 średnich krewetek, kurczaka lub tofu
  • 150 g (2 szklanki) kiełków sojowych lub z fasoli mung, dobrze wypłukanych
  • ½ szklanki kolendry, z grubsza posiekanej
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych, niesolonych, uprażonych i posiekanych
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • sok z limonki, cukier

Przygotowanie
Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu (zwykle wystarczy zalać wrzątkiem i moczyć kilka minut). Przygotuj sos mieszając sok z limonki z sosem rybnym, cukrem i pastą z tamaryndowca. W dużej misce wymieszaj odcedzony makaron, tofu, kiełki oraz kolendrę z sosem. Odstaw na kika minut. Przed podaniem wymieszaj i posyp orzeszkami.

 

Herbata tajska 
Składniki 

  • herbata cejlon
  • mleko
  • mleko skondensowane
  • mleko kokosowe 

Przygotowanie:
Herbatę zaparzyć. Połączyć z mlekiem, mlekiem kokosowym i dosłodzić mlekiem skondensowanym.