Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera

Oman oczyma mieszkańców

26 kwietnia (czwartek), godz. 18.30

Bilety: dorośli – 11 zł, w karnecie – 8 zł, uczniowie, studenci – 6 zł.

Pokaz zdjęć i relacja z pobytu w Omanie Jolanty Mireckiej, podróżniczki, która przez prawie 14 lat mieszkała w krajach arabskich, z czego 6 w Omanie. W Omanie prowadziła stronę internetową "Polacy w Omanie”, na której publikowała swoje omańskie opowieści. Nasz gość opowie o Omanie jakiego nie zobaczą turyści – o spotkanych tam ludziach, ich zwyczajach, tradycji oraz historii. 

Oman nazywany jest ukrytym skarbem Półwyspu Arabskiego. Nie znajdziecie w nim blichtru i przepychu rodem z Emiratów Arabskich, z Kataru czy z Bahrainu. Oman to przede wszystkim natura. To cudowne, puste plaże, nieprzebyte pustynie, dzikie góry, głębokie wąwozy, gorące źródła, stare forty, świeże daktyle, pachnąca kardamonem kawa … i przyjaźni, słynni z gościnności ludzie.

Oman niczego nie udaje. Nie ma w nim drapaczy chmur ani wielkich kompleksów ze szkła i stali, nie ma obłędnej pogoni za nowoczesnością. Tu szanuje się stare obyczaje i tradycje. To właśnie one, a nie ropa naftowa i petrodolary, kształtują klimat tego kraju.

Podczas spotkania Nasi goście mieli okazję spróbować Gajar Halvy - marchewkowego puddingu oraz kawy parzonej z kardamonem i wodą różaną. 


Gajar Halva 

Składniki 

  • 1 kg marchewki
  • 1 litr pełnotłustego mleka 
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • łyżka rodzynek

Przygotowanie
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy utartą marchewkę, podsmażamy przez kilka minut mieszając, aż marchewka zmięknie i zmieni kolor. Wlewamy mleko, gotujemy marchewkę w mleku na małym ogniu przez około 35 - 40 minut, mieszając co jakiś czas, do momentu, gdy całe mleko zostanie odparowane/wchłonięte. Dodajemy mleko skondensowane i kardamon, smażymy przez około 5 minut mieszając, aż całość zgęstnieje. Dodajemy rodzynki. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. 

 

Kawa z kardamonem i wodą różaną 

Składniki

  • 3 łyżki kawy ziarnistej mielonej 
  • pół małej łyżeczki kardamonu 
  • mała łyżeczka wody różanej 

Przygotowanie 
Kawę mieszamy z kardamonem. Parzymy w ekspresie lub kawiarce. Do zaparzonej kawy dodajemy wodę różaną.