Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera

Nepal odsłania tajemnice

27 kwietnia (czwartek), godz. 18.30
Pokaz zdjęć i filmów z podróży Sławomira Matczaka, autora reportaży, taternika, paralotniarza i wykładowcy akademickiego.
Ponadto: degustacja regionalnej potrawy i herbaty.
bilety: dorośli 10 zł, w karnecie 7 zł, uczniowie, studenci – 5 zł

Zniszczony Langtang wraca do życia, żywy Mustang zostanie zniszczony... Odkryjemy tajemnice niezwykłych rejonów Nepalu.

Region Mustang był niedostępny dla obcokrajowców, aż do otwarcia go przez rząd nepalski w 1991 roku. Obecnie limitowane są pozwolenia dla turystów (3000 rocznie). Mieszkańcy mieli własnego króla. Po ustanowieniu w 2007 roku Nepalu republiką, rząd nepalski przestał oficjalnie uznawać króla, ale mieszkańcy wciąż czują się jak w królestwie przeszłości…
Wzdłuż rzeki Kali Gandaki, której brzegi mają nawet 6000 metrów wysokości, z jednej strony wznosi się ośmiotysięcznik Dhaulagiri, a z drugiej siedmiotysięcznik Nilgiri. To rejon Tybetu wrzynający się w Nepal. Niezwykłe miejsce, które za cztery lata stanie się wielkim placem budowy - odkryto tam złoża uranu, gazu i soli . Chińskie firmy za zgodą władz Nepalu zaczną eksploatację złóż i rejon zostanie zamknięty dla turystów. Ostatnie chwile, by zanurzyć się w tajemniczym Mustangu…

Rejon Nepalu - miejsce dotknięte dwa lata temu niewyobrażalną tragedią. 25 kwietnia 2015 na osadę Langtang spadła kamienna lawina o niespotykanej sile. Wioskę przykryła kilkunastometrowa warstwą rumoszu - miliony ton skał. Podmuch zniszczył setki domów w dolinie i powalił tysiące drzew na stokach gór. Według oficjalnych danych zginęło w jednej chwili 130 mieszkańców i 28 turystów. Teraz Langtang powoli dźwiga się z tragedii. Pomagają turyści wracający na odbudowany szlak

Dwa filmy, dwie prezentacje i jeden podróżnik.


Sławomir Matczak - zrealizował około 10 tysięcy reportaży do programów informacyjnych podczas ponad 20 lat pracy w TVP, wydawca kilku tysięcy programów studyjnych, autor kilkudziesięciu filmów i reportaży. Z kamerą i aparatem fotograficznym odwiedził góry Kanady, Armenii i Nowej Zelandii, był kilkakrotnie w Himalajach, na Kaukazie oraz wędrował przez Spitsbergen. W młodości aktywny taternik i paralotniarz. Niespokojny duch realizujący swoje marzenia.

 

Uczestnicy Klubu Podróżnika skosztowali tradycyjnej, nepalskiej potrawy - gotowanego ryżu (Bhat), zupy z soczewicy (Dal) oraz tarkari – mieszanki dostępnych sezonowych warzyw.

Dal Tarkari Bhat

Tarkari

2 łyżki oleju
1 cebula
3 duże ziemniaki
300 g posiekanych warzyw mieszanych, np. kalafior, fasola szparagowa, bakłażan, cukinia, marchew
3 pomidory
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru (zmiażdżony lub drobno starty)
1/2 łyżki kminku
1łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
szczypta chili

Sposób przygotowania:
Rozgrzać olej w garnku, dodać cebulę i smażyć do uzyskania złotego koloru.
Dodać kminek, kolendrę, czosnek, imbir, kurkumę, chili w proszku, pieprz i sól.
Dokłożyć ziemniaki, pokrojone warzywa oraz pomidory i obtoczyć dokładnie w oleju z przyprawami.
Całość przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości, delikatnie obracając od czasu do czasu.

Dal bhat

1 szklanka soczewicy
1 cebula (pokrojona w kostkę)
3 ząbki czosnku (zgniecione)
2 cm kawałek imbiru (zmiażdżony lub 1 łyżka mielonego imbiru)
1 pomidor (opcjonalnie)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka białego pieprzu
1,5 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka garam masala lub curry
1 łyżeczka ziaren kminku (lub kuminu)
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka soli
4 szklanki bulionu lub wody
1 szklanka ryżu (najlepiej basmati)

Sposób przygotowania:
Soczewicę zalać obficie wodą i moczyć w dużym garnku przez całą noc.
Po tym czasie wypłukać, zalać ok. 4 szklankami bulionu lub wody i gotować na na średnim ogniu.
Gdy soczewica jest już miękka, dodać do niej zeszkloną na zloty kolor cebulę, czosnek, pomidora i przyprawy. Całość mieszać i gotować do uzyskania konsystencji gęstej zupy.
Podawać razem z ryżem basmati i tarkari.