Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera

Maraton z mitami w tle

Pokaz zdjęć i relacja z wyprawy do Grecji Mateusza Fabiszaka. W prezentacji zatytułowanej "Grecja - maraton z mitami w tle"  nasz gość przybliży nam jak wygląda południowy luz, sprawdza czy słynny kryzys faktycznie ma miejsce, mówi o ludziach, kulturze oraz swoim udziale w XXV edycji Maratonu Ateńskiego. Zwiedza nie tylko popularne wśród turystów miejsca jak Akropol czy kompleks klasztorów Meteory. Wyrusza także do miejsc mniej uczęszczanych. Przygląda się pracy w porcie w Pireusie, chodzi po ruinach Sparty, spotyka uchodźców, obserwuje też nocne życie Salonik. Dzięki temu przedstawia kompleksowy obraz ujmujący starożytną jak i współczesną Grecję.

Mateusz Fabiszak - muzyk obracający się pośród elektronicznych i klubowych brzmień, pasjonat podróży, maratończyk i automaniak. Ukończył studia geograficzne i dziennikarskie. W swojej „karierze” włóczykija odwiedził takie kraje jak Finlandia, Słowacja, Czechy, Niemcy, Francja, Austria, Serbia, Chorwacja, Kosowo, Bośnia i Hercegowina, Albania oraz Grecja. Jest autorem felietonów i reportaży.

Podczas spotkania Nasi goście mieli okazję spróbować  sałatki Horiatiki, znanej w Polsce jako sałatka grecka, sosu tzatziki  i pity.   

Sałatka Horiatiki 

Składniki:
3 pomidory
1 ogórek
1 czerwona cebula
1 zielona lub żółta papryka
20 dag (15 sztuk) czarnych oliwek
18 dag sera feta
100 ml oliwy
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz, oregano 

Przygotowanie: 
Pomidory pokrój w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę o boku 5 mm. Dodaj oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki, dodaj do sałatki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą i octem winnym. Na końcu dodaj pokrojony w kostkę ser feta.

 

Tzatziki

Składniki (2 porcje): 

  • 200 g ogórków
  • 400 g jogurtu greckiego
  • ok. 1/2 ząbka czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine 

Przygotowanie 

  • Ogórki umyć, obrać (można pozostawić miejscami cienkie paseczki skórki, ale nie jest to konieczne). Zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub też pokroić w drobną kosteczkę).
  • Wymieszać z jogurtem greckim i drobno startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem (ilość do smaku). Doprawić solą i pieprzem.
  • Można opcjonalnie dodać: szczypiorek, miętę (część odłożyć do posypania po wierzchu) oraz dodać ocet lub sok z cytryny.
  • Wymieszać, przełożyć do czystej miseczki, polać oliwą i udekorować odłożoną zieleniną. Można też udekorować czarnymi oliwkami.