Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Klub Podróżnika - Islandia – kraina ognia i lodu

20 grudnia (czwartek) godz. 18.30
Pokaz zdjęć i relacja z wyprawy Jakuba Wojciechowskiego – podróżnika oraz instruktora warsztatów podróżniczych dla dzieci. Nasz gość opowie o niezwykłym, surowym krajobrazie wyspy, ciekawostkach z życia Islandczyków i o specyficznej islandzkiej kuchni.
"Nazywam się Jakub Wojciechowski i już na samym początku studiów, głównie za sprawą mojego brata, postanowiłem sprawdzić jak żyje się w innych krajach.
Moim największym podróżniczym odkryciem są kraje nordyckie, których przyroda, dźwięki i surowość wciąż wołają mnie z powrotem do siebie.

Jestem absolwentem pedagogiki resocjalizacyjnej oraz socjologii w Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Ukończyłem też college na kierunku sport w australijskim Gold Coast oraz w ramach wymiany studiowałem edukację oraz nauki społeczne w miastach: Falun (Szwecja) i Bergen (Norwegia). Między studiami miałem również okazję pracować w ośrodku wypraw lodowcowych na Islandii. 
Na co dzień prowadzę warsztaty podróżnicze dla dzieci i młodzieży, dzieląc się swoimi doświadczeniami z wypraw.

Sam pochodzę z wyjątkowego i zróżnicowanego kulturowo regionu – Podlasia, które też stało się przyczynkiem do zgłębiania przeze mnie wielości kultur na świecie. Poza tym, jestem wielkim fanem rowerów górskich, motocykli crossowych oraz muzyki flamenco. Radości życia dostarcza mi też obecność śniegu, górskie wspinaczki oraz odkrywanie przyrody nowych miejsc. Zachwycam się brzmieniem chórów cerkiewnych oraz fascynuje mnie piękno naszego języka.

Podczas prelekcji o Islandii chciałbym opowiedzieć Państwu jak żyje się u podnóża aktywnego wulkanu oraz jak nieprzewidywalny i fascynujący może być lodowiec. Postaram się wprowadzić Państwa w atmosferę tego miejsca, które gdyby nie wiatr, byłoby pogrążone w całkowitej ciszy.
Poza tym, wspomnę co nieco o tym, co można robić w wiosce, której populacja wynosi 20 mieszkańców (po moim wyjeździe już 19), w której panuje również nieustający przeciąg.

Zajrzymy na chwilę do islandzkiej mitologii, zadając sobie np. pytanie: „Czemu trolle wtrącają się nawet w Święta Bożego Narodzenia?”.
Podzielę się też wspomnieniem, z jakimi ludźmi przyszło mi mieszkać, pracować i spędzać praktycznie każdą chwilę (wyboru nie było).
Sprawdzimy także co takiego Islandczycy mają w swoich spiżarniach i czy polska kuchnia ma coś wspólnego z potrawami lubianymi przez Islandczyków?
Czas na Islandii, to jedna z najwspanialszych przygód, jaka mnie spotkała. Z chęcią Państwu o niej opowiem." 

Nasi goście mieli okazję spróbować islandzkiej sałatki ziemniaczanej oraz owocowego serka Skyr.

 

Islandzka sałatka ziemniaczana 

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 3 jajka
  • 2 kwaskowate jabłka
  • mała cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 200 ml (niepełna szklanka) dobrego majonezu
  • 200 ml (niepełna szklanka) gęstej kwaśnej śmietany
  • łyżeczka curry w proszku
  • sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy łyżeczkę soli, stawiamy na ogniu i gotujemy, aż będą miękkie - czyli jakieś 15 minut. Odcedzamy, odstawiamy do przestygnięcia, po czym zdejmujemy skórkę. Kroimy ziemniaki w kostkę. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo, obieramy ze skorupek i siekamy. Jabłka myjemy, wycieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki, po czym kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ogórki konserwowe obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy razem majonez, śmietanę i curry. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy ziemniaki, jajka, jabłka, cebulę, ogórki konserwowe i sos. Jeszcze raz doprawiamy do smaku, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. 

 

islandia