Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Klub Podróżnika: Nepal - u stóp Himalajów

28 marca (czwartek), godz. 18.30
Pokaz slajdów i relacja z podróży Marianny Koniecznej.
Nasz gość opowie o życiu w najwyższych górach światach, pracy w szkole w himalajskiej wiosce, wędrowaniu dookoła ośmiotysięczników oraz nepalskim rzemiośle. 

Sześć tysięcy kilometrów stąd znajduje się Nepal. Wciśnięty między Słonia a Tygrysa, wielkie Indie i potężne Chiny, kraj himalajskich, zaśnieżonych szczytów, ziemia pełna zaskakujących miejsc niczym z innego świata, dostojnych stup, powiewających na wietrze kolorowych flag modlitewnych, mamrotanych mantr. Nepal to piękne, zapierające dech w piersiach krajobrazy, bujna roślinność, biegające małpy, krowy na ulicy i przede wszystkim gościnni, uśmiechnięci ludzie o różnym pochodzeniu i różnych wyznaniach. Będzie o tym jak to jest mieszkać w himalajskiej wiosce, o wędrowaniu dookoła Annapurny, dolinie Langtang doświadczonej przez trzęsienie ziemi w 2015 roku, nosorożcach w dżungli, nepalskim rzemiośle i innych fajnych rzeczach.

Podczas spotkania Nasi goście mieli okazję spróbować regionalnej potrawy Dal bhat oraz herbaty masala green.

Dal bhat

Składniki:
  • 250 g ryżu basmati
  • 250 g czerwonej fasoli
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • natka pietruszki albo kolendry
  • cebula
  • kilka pomidorów
  • kilka różyczek kalafiora
  • cytryna
  • chili
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka przypraw curry
  • mielony kmin rzymski
  • oliwa

Przygotowanie:
Ugotować fasolę (namoczyć przez noc lub wykorzystać szybkowar). Do wody, w której będzie gotowała się fasola dodać przyprawy: chili, sól, pieprz oraz mielony kmin. Równolegle ugotować soczewicę. Do rondelka wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić drobno pokrojoną cebulę, rozdrobnione różyczki kalafiora oraz mieszankę przypraw curry. Po 2 -3 minutach dodać soczewicę i zalać wodą w takiej proporcji, aby wyszła gęsta zupa. Gotować około 20 minut. W czasie gotowania soczewicy ugotować ryż. 

Danie uzupełnić dużą ilością natki pietruszki lub kolendry oraz pokrojonymi plastrami pomidorów. Całą potrawę skropić sokiem z cytryny i dodać dobrej oliwy. Smacznego!

klub podróżnika marzec 2019 — kopia