Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Klub Podróżnika: Kraje bałtyckie – zapiski krajoznawcze z Inflant

23 stycznia 2020 (czwartek), godz. 18.30
Pokaz i relacja z wyprawy dra Piotra Dąbrowskiego. Prelekcja dotyczy Łotwy i Estonii, czyli obszaru, który
w znacznej mierze pokrywa się z terenem historycznych Inflant. Przedstawione zostaną podstawowe informacje krajoznawcze o obu krajach, z uwzględnieniem zarówno dziedzictwa przyrodniczego, jak i kulturowego. Prelekcja odnosi się także do różnych form turystyki uprawianych w obu krajach. Całość ilustrowana będzie przezroczami.

Ponadto: degustacja regionalnej potrawy i napoju.
Bilety: dorośli – 11 zł, w karnecie – 8 zł, uczniowie, studenci – 6 zł.

 

Nasi goście mieli okazję spróbować kihiline peedi-juustusalat (różowa sałatka 7-warstwowa z Estonii) i Sklandrausis (puree tarta marchewka, ziemniak z mąki żytniej).

Kihiline peedi-juustusalat (różowa sałatka 7-warstwowa z Estonii) 
Składniki:

  • 400-500 ugotowanych buraczków, startych na tace jarzynowej,
  • 250 g utartego sera,
  • 4 jajak na twardo (starce na tarce),
  • 4-5 posiekane ogórki kiszone,
  • 200 g mrożonego zielonego groszku lub z puszki.

Dressing:

  • 250 g majonezu,
  • 250 g śmietany,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu.


Wymieszać składniki dressingu.
Układać warstwy w szklanym naczyniu w poniższej kolejności:
1. groszek
2. jajka
3. 1/3 dressingu
4. ser
5. buraczki
6. ogórki
7. reszta dressingu

Sałatkę zafoliować i schować do lodówki. Przed podaniem można ozdobić zieleniną albo jajakami przepiórczymi. Smacznego!

 

Sklandrausis (puree tarta marchewka, ziemniak z mąki żytniej)
Sklandrausis były pierwszym łotewskim produktem z niebiesko-zółtym charakterystyczny logo UE, wpisanym na europejską listę gwarantowanych tradycyjnych specjalności w 2013.

Składniki:

Do ciasta:

  • 350–400 g wody,
  • 1000 g mąki żytniej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • sól do smaku.
    Wypełnienie:
  • 1,2 do 1,5 kg ziemniaków,
  • 3,2 do 3,5 kg marchwi,
  • 150 -180 g masła,
  • 600–800 g śmietany,
  • 300 do 500 gramów cukru,
  • jajko,
  • sól do smaku,
  • kminek lub cynamon do smaku,
  • kasza manna lub mąka.

Przygotowanie ciasta:
Wymieszaj mąkę z gorącą wodą, do której wcześniej dodano masło i sól. Ciasto powinno być twarde, dobrze zwinięte. Ciasto rozwałkowujemy na grubości około 2-3 mm. Wycinamy okrągłe krążki. Krawędzie krążków ciasta są złożone i umieszczone na posmarowanych foremkach (np. do babeczek).

Wypełnienie ciasta:
Gotujemy ziemniaki. Trzemy je w jednorodną masę i dodajemy sól do smaku, śmietanę, jajko lub stopione masło według uznania.
Gotujemy marchewki. Trzemy w jednorodną masę i dodajemy cukier, w razie potrzeby dodajemy jajo, śmietanę, odrobinę mąki lub semoliny według uznania. 

Przygotowanie:
Ciasto przykrywamy masą ziemniaczaną, a następnie masą marchewkową. Pieczemy w piekarniku okolo 15-30 minut (220-250 °C). Smacznego!