Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Klub Podróżnika: Kraj, którego nie ma – Cypr Północny

25 lipca (czwartek), godz. 18.30
Kraj nieuznawany przez prawie cały świat, gdzie krzyżują się wspomnienia Brytyjskiego Imperium, pierwszych chrześcijan, tureckich żołnierzy i ONZ-u.
Zapraszamy na pokaz zdjęć i relację z podróży Grzegorza Smułki, instruktora Związku Harcerstwa Polskiego, początkującego polarnika, pasjonata historii, militariów i starego kina, jak również koordynatora Festiwalu Podróżniczego TRAVENALIA.

Ponadto: degustacja regionalnej potrawy i napoju.
Bilety: dorośli – 11 zł, w karnecie – 8 zł, uczniowie, studenci – 6 zł.

Nasi goście mieli okazję spróbować zupę avgolemono oraz loukoumi.

ZUPA AVGOLEMONO
Składniki:

  • 1 porcja rosołowa (doskonale nada się kilka skrzydełek, udko z kurczaka),
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • por (biała część),
  • gałązka rozmarynu,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 1/2 szklanki ryżu lub drobnego makaronu orzo,
  • 1 cytryna,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa oraz mięso umyć. Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku, zalać ok. 1,5 litra wody, dodać gałązkę rozmarynu, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować na małym ogniu – do uzyskania esencjonalnego bulionu (miękkości warzyw). W międzyczasie przepłukać ryż, wycisnąć sok z 1 cytryny. Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek. Dodać żółtka, ciągle ubijając. Na koniec dolać sok z cytryny. Gotowy bulion przecedzić. Wsypać do niego ryż lub makaron (ugotować al dente). Uważajmy, aby ryż lub makaron się nie rozgotował. Do ubitych jajek z dodatkiem soku z cytryny dolać szklankę ciepłego (nie gorącego!) bulionu. Wymieszać, a następnie dolać do zupy. Całość podgrzewać jeszcze przez moment na małym ogniu. Po dodaniu jajek zupa zacznie gęstnięć. Uważajmy, aby jej nie zagotować i nie ściąć jajek. Zupę avgolemono podawać z kawałkami ugotowanego mięsa z kurczaka, udekorowaną plastrami i skórką cytryny. Smacznego!

LOUKOUMI
Składniki:

  • dżem mandarynka i pomarańcza,
  • torebka żelatyny (jedna torebka na jeden słoiczek dżemu),
  • mąka kokosowa.

Mieszamy żelatynę z niewielką ilością ciepłej wody, tak żeby ją tylko rozpuścić. Wlewamy żelatynę do dżemu i dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do wąskiej foremki. Zostawiamy w lodówce na przynajmniej 8 godzin. Po 8 godzinach kroimy powstałą bryłę na niewielkie części i obtaczamy w mące kokosowej. Smacznego!

klub podróżnika lipiec 2019 — kopia