Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Klub Podróżnika: Kazachstan - niekończące się stepy, piękne góry i życzliwi ludzie

26 września 2019 (czwartek), godz. 18.30
Prelekcja i pokaz zdjęć z podróży Kasi i Marka Szewczyków po Kazachstanie. W kraju ośmiokrotnie większym od Polski mieszka tylko 17 mln osób. Znaleźć tam można niesamowite góry, pustynie i cudowną, nieskażoną przyrodę.
Zapraszamy Państwa na odkrywanie fantastycznego Kazachstanu. 
W te niesamowitą podróż zabiorą Państwa Kasia, Marek i Malwinka Szewczyk. Rodzina z Krakowa, której największą pasją są podróże. Marek - programista, Kasia - właścicielka butiku z rękodziełem craftDNA, a poznali się studiując fizykę. Najchętniej odwiedzają Azję, bo to ich największa miłość. Jednak we trójkę zobaczyli już ponad 20 krajów. Z wielką pasją przekonują innych, że z dzieckiem da się wyruszyć w świat opisując swoje podróże na blogu kasai.eu.

Ponadto: degustacja regionalnej potrawy i napoju.
Bilety: dorośli – 11 zł, w karnecie – 8 zł, uczniowie, studenci – 6 zł.

Nasi goście mieli okazję spróbować potrawy: pilaw oraz czarnej herbaty z mlekiem.
Przepis:

Składniki:

  • 80 dkg mięsa baraniego bez kości (my dodaliśmy mięso z indyka),
  • 2 szklanki ryżu,
  • szklanka oleju jadalnego,
  • 3 cebule,
  • 6 marchwi,
  • 4 pomidory lub 3 łyżki gęstego przecieru,
  • 1 jabłko,
  • do smaku papryka lub mielony pieprz,
  • sól.

    Mięso pokroić w niewielkie kawałki (jak do gulaszu), cebulę pokroić w sporą kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Rozgrzać olej, wrzucić mięso i pokrojoną cebulę, smażyć co jakiś czas mieszając, aż cebulka ładnie się zrumieni. Na mięsie rozłożyć równomiernie startą marchew, a na niej pokrojone w plastry pomidory i jabłko (lub przecier i pokrojone jabłko). Zalać wrzącą lekko osoloną wodą, tak aby woda przykrywała wszystko na 4 palce. Nie mieszając, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. W tym czasie opłukać dokładnie ryż i osączyć go na sicie. Zdjąć z gazu, posypać słodką papryką i pieprzem. Na wierzch wyłożyć równomiernie opłukany ryż. Zalać lekko osolonym wrzątkiem, tak aby woda przykrywała wszystko na 3 palce. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Podawać na gorąco. 
    SMACZNEGO!

 

klub podróżnika wrzesień 2019