Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Klub Podróżnika - Jordania

25 kwietnia (czwartek), godz. 18.30
Zapraszamy na pokaz zdjęć z podróży po Jordanii, po której oprowadzą nas Maria Olejko i Michał Rdzanek - autorzy fotobloga podróżniczego Only Travelers Left Alive.

Coraz mniej jest wokół nas miejsc, które na pierwszy rzut oka robią „nieziemskie wrażenie". Jest kraj na Bliskim Wschodzie, gdzie znajdziemy czerwoną pustynię niczym z Marsa, usłane solą plaże, najstarszą mapę świata czy zaginione miasto, które do dzisiaj rozpala wyobraźnię. Kosmiczne krajobrazy, zachwycająca natura, niesamowite dziedzictwo dawnych kultur z Petrą na czele, a przede wszystkim życzliwi i otwarci ludzie spotykani na każdym kroku.

Ponadto: degustacja regionalnej potrawy i napoju.
Bilety: dorośli – 11 zł, w karnecie – 8 zł, uczniowie, studenci – 6 zł. Zniżki dla posiadaczy Karty Podgórze w Kulturze i Karty Seniora

Nasi goście mieli okazję spróbować sałatki fattoush (z grzankami i mieszanką świeżych warzyw) oraz chlebki (pity). 

Pity:
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szklanka ciepłej wody,
- 1 saszetka suchych drożdży 7g,
- łyżeczka soli,
- 3 łyżki oleju.

Przepis:
Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy olej i wodę. Wyrabiamy do chwili uzyskania gładkiej i odstającej od ręki ciasta. Wkładamy do miski i przykrywamy szczelnie folią. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Piekarnik wraz z blachą nagrzać do 230 stopni. Ciasto ponownie chwilę wyrabiamy i rozwałkujemy na grubość kilku mm. Wykrajamy kółka dowolnej wielkości (około 8 cm). Placki układamy na blasze, spryskujemy wodą i pieczemy 5 minut. Studzimy. 

Sałatka Fattoush:
Składniki:
– 2 spore pomidory,
– 1 spory ogórek typu wąż,
– 3 spore rzodkiewki,
– 1 czerwona cebula,
– pęczek natki pietruszki,
– na sos: ¼ szklanki oliwy, 1 starty ząbek czosnku, sok z połowy cytryny,
– sól do smaku,
– łyżeczka sumaku lub więcej jak ktoś lubi.

Przepis:
Ogórek i pomidory kroimy w średnią kostkę. Rzodkiewkę w plasterki. Cebulę w piórka. Natkę drobno siekamy. Pitę rwiemy na kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy. Dodajemy sól do smaku i sumak. Smacznego!