Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Klub Podróżnika - Iran

30 maja (czwartek) godz. 18.30
Naszego gościa – Radka Mamonia - do Iranu przyciągnął demoniczny wizerunek kraju w zachodnich mediach, zaratusztrianizm, restrykcyjne prawo religijne, bogata architektura, rozwój gospodarki obciążonej sankcjami. Relacja z podróży będzie przebiegać po głównych ośrodkach miejski, niewielkich wioskach, imponujących meczetach, zwyczajnych ulicach i surowych bezdrożach.
Nasz gość przygotował również niespodziankę dla uczestników spotkania w postaci quizu o Iranie z nagrodami. 
Ponadto: degustacja regionalnej potrawy i napoju.
Bilety: dorośli – 11 zł, w karnecie – 8 zł, uczniowie, studenci – 6 zł.

Podczas spotkania uczestnicy mieli okazję spróbować irańskiej sałatki olovieh, irańskiej herbaty z kardamonem i szafranem oraz irańskie ciasteczka kolucheh.

Przepis na sałatkę irańską olovieh:
Składniki:
- 400 gram kurczaka (najlepiej filet z piersi kurczaka),
- 500 gram ziemniaków,
- 2 średnie cebule,
- 3 średnie jaja,
- pól szklanki groszku,
- jedna średnia marchewka,
- 100 gram pikli,
- 2 łyżki stołowe soku ze świeżej limonki,
- majonez,
- sól,
- pieprz.

Sposób przygotowania: Obrać i drobno posiekać cebule. Cebule razem z kurczakiem ugotować w niewielkiej ilości wody. Obrać i drobno pokroić marchew. Do kurczaka dodać trochę soli. Po około 20 minutach wyjąć kurczaka. Pokroić na drobne kawałki. Ugotować ziemniaki i zmiażdżyć je widelcem. Groszek gotować około 5 minut. Pokroić drobno pikle. Jaja ugotować na twardo i także zmiażdżyć je jak ziemniaki. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Dodać sok z limonki, pieprz i sól. Następnie majonez. Tę sałatkę podajemy schłodzoną.

Przepis na irańskie ciastka*
Składniki (ciasto):
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- ½ łyżeczki soli,
- 1,5 szklanki masła, oleju lub ghee,
- ¼ szklanki mleka,
- ¼ szklanki jogurtu,
- ¼ szklanki wody różanej,
- 2 łyżki miodu.

Składniki (nadzienie - można również użyć dowolnego dżemu, marmolady lub powideł):
- 2 szklanki wypestkowanych daktyli,
- 2 szklanki orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 2 łyżeczki kardamonu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej (lub kilka kropli aromatu pomarańczowego).

Wymieszać mąkę z przyprawami oraz sodą i proszkiem do pieczenia.  Stopniowo dodawać tłuszcz i mieszać do uzyskania kruszonki. Przykryć i odstawić, na co najmniej 2 godziny (maksymalnie na 24). Następnie dodać mleko, jogurt, wodę różana oraz miód. Zagniatać ok. 5 minut. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. W międzyczasie zmiksować wszystkie składniki nadzienia, aż utworzą gładką masę (najlepiej używając blendera). Rozwałkować na blacie posypanym mąką, położyć na cieście kulkę nadzienia. Zakleić ciastko. Obrócić złączeniem do dołu i ponownie lekko rozwałkować. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 15-25 minut.

*Przepis pochodzi z książki Najmieh Batmanglij „Food of Life”.