Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Klub Podróżnika: Indie Południowe i Sri Lanka

31 października 2019 (czwartek), godz. 18.30
Indie Południowe i Sri Lanka

Urozmaicona aromatycznymi przyprawami kuchnia. Tańce słynące z kolorowych, zwiewnych strojów. Chaotyczny, żyjący własnym życiem, ale mimo wszystko sprawnie działający ruch drogowy. Ulice na których niestraszna jest jazda pod prąd,
a jednośladowiec jest w stanie przewieźć ośmioosobową rodzinę. Indie od lat kojarzą nam się z czymś obcym, niezrozumiałym, ale mimo wszystko ciepłym i pozytywnym. Chodzące po ulicach krowy, ubrane w cekiny słonie świątynne, ciepły, wilgotny klimat, Bollywood. Czy istnieje jednak druga strona medalu? Indie to kraj o wysokim rozwarstwieniu społecznym,
w którym luksus stoi w widocznym kontraście z powszechnie panującą biedotą. Zrujnowane budynki, ulice pełne śmieci, drogi nieremontowane od czasów kolonizacji brytyjskiej, malaria. Handlarze, którzy na widok turysty bez oporów podają dziesięciokrotnie wyższą od stanu faktycznego cenę. A jak kraj ten wypada w porównaniu z nieco bardziej turystyczną Sri Lanką, nazywaną również "łzą Indii"?

Daniel Stasiak z perspektywy laika przedstawi swoje doświadczenia i historie związane
z odbytą po Indiach Południowych i Sri Lance podróżą oraz - oprócz zdjęć - zaprezentuje również nagrane w tym czasie materiały wideo.

Ponadto: degustacja regionalnej potrawy i napoju.
Bilety: dorośli – 11 zł, w karnecie – 8 zł, uczniowie, studenci – 6 zł

Nasi goście mieli okazję spróbować kurczaka curry oraz papad
Kurczak curry

Składniki:

  • 1 łyżka ghee (lub innego tłuszczu),
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana,
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
  • 1 mała papryczka chili (zielona lub czerwona),
  • 1 kopiasta łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry roztłuczonych w moździerzu,
  • 1/2 łyżeczki ziaren kozieradki roztłuczonych w moździerzu,
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej chili,
  • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonych w spore kawałki,
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach,
  • 125 ml mleka kokosowego,
  • łyżka soku z limonki,
  • sól,
  • natka kolendry do przybrania (względnie natka pietruszki),
  • ryż jaśminowy lub basmati.

Na dużej nieprzywierającej patelni (w dużym rondlu) rozgrzać ghee i dodać cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż się lekko poddusi i zeszkli. Dodać do cebuli wszystkie przyprawy: czosnek, papryczkę chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i sproszkowane chili. Dobrze połączyć wszystkie przyprawy i lekko podgrzać. Zwiększyć ogień, dodać pokrojonego kurczaka. Na patelni dokładnie obtoczyć mięso w przyprawach i podsmażyć chwilę z każdej strony, ciągle mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. Zmniejszyć ogień, lekko posolić, dodać puszkę pomidorów, przykryć patelnię i dusić kurczaka przez 10 minut, mieszając co jakiś czas. Odkryć patelnię, zwiększyć ogień i dodać mleko kokosowe. Sos powinien się teraz zredukować przez około. Przed samym podaniem przyprawić sokiem z limonki i posypać natką kolendry. Podawać w towarzystwie dobrego ryżu.

Papad
Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki z ciecierzycy + mąka do posypania ryżowa lub pszenna,
  • 35 g wody,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżeczka kminku całe nasionka.
    Mąkę wsypać do miski, dodać kminek, sól i wodę, wymieszać widelcem do połączenia się wszystkich składników, dalej zagnieść ciasto dłonią. Ciasto będzie bardzo klejące. Jeśli ciasto bardzo przykleiło się do dłoni zeskrobać je widelcem, umyć ręce i osuszyć, ciasto oprószyć delikatne mąki i uformować mały wałeczek. Przygotowane ciasto podzielić na 8 - 10 części, każdą rozwałkować na bardzo cieniutki placuszek, cały czas trzeba podsypywać mąką, bo bardzo przykleja się do blatu. (Można podsypywać mąką pszenną, wtedy ciasto tak mocno nie przykleja się do blatu.) Piec w temperaturze około 120 stopni do momentu aż na powierzchni papad powstaną tzw. "pęcherzyki".

Smacznego!

klub podróżnika październik 2019