Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Klub Podróżnika: Armenia

27 lutego (czwartek), godz. 18.30
Armenia
Kaukaz odwiedziliśmy w maju 2014 roku. Naszym głównym celem była Gruzja, ale to Armenia skradła nasze serce i zachwyciła nas ogromnie. Na naszej prezentacji pokażemy niesamowite chaczkary z Noratus, zabierzemy Was wiszącym mostem do skalnego miasta Khndzoresk, polecimy na Skrzydłach Tatewu (najdłuższą kolejką na świecie). Odwiedzimy najpiękniejsze klasztory i stolicę nazywaną Paryżem wschodu.

O nas
Kasia, Marek i Malwinka Szewczyk. Rodzina z Krakowa, której największą pasją są podróże. Marek - programista i przedsiębiorca, Kasia - właścicielka butiku craftDNA, stworzonego w duchu slow fashion. Razem już ponad 16 lat. Połączyły ich studia na Wydziale Fizyki UJ i wspólne pasje. Najchętniej odwiedzają Azję, bo to ich największa miłość. We trójkę odwiedzili już prawie 40 krajów na 4 kontynentach. Z wielką pasją przekonują innych, że z dzieckiem da się wyruszyć w świat opisując swoje podróże na blogu.

Kasai – travel addicts
To blog, który powstał z potrzeby pokazania innym, że warto ruszyć w świat. Autorzy starają się inspirować wszystkich do poznawania świata i siebie poprzez podróżowanie. Pokazują, że dalekie wyjazdy każdy może zorganizować na własną rękę. Dlatego znajdziecie tu zarówno zdjęcia i opisy podróży, jak też praktyczne informacje które pomogą Wam samodzielnie wyruszyć i odkrywać nowe miejsca.

Ponadto: degustacja regionalnej potrawy i napoju.
Bilety: dorośli – 11 zł, w karnecie – 8 zł, uczniowie, studenci – 6 zł.

Nasi goście podczas spotkania mieli okazję spróbować letniej sałatki, hummusu, pieczonego bakłażana i lawaszu.

Lawasz
Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • ok. 1/8 szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka miękkiego masła,
  • sól.

Przepis:
Mąkę rozrobić z masłem, solą i wodą. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze wody – konsystencją ciasto powinno przypominać ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto zostawić na 20 minut. Następnie podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cienki placek. Podczas wałkowania podsypać mąką, tak by ciasto nie lepiło się do wałka i stolnicy. Gotowe placki smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Placki smażą się bardzo szybko. Gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąble, należy je przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z patelni. 

Letnia sałatka
Składniki:

  • ogórki,
  • pomidory,
  • cebula,
  • zielona papryka,
  • duża ilość świeżych ziół (pietruszka, kolendra).

    Przepis:
    Wszystkie składniki pokroić i wymieszać. Smacznego!

 

Smażony bakłażan
Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 pomidor,½ cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, chili, kumin, kurkuma,
  • olej/oliwa,
  • woda/bulion,  papryczka chili – opcjonalnie.

    Przepis:

Bakłażana kroimy w cienkie paski, pomidora w kostkę. Rozgrzewamy olej lub oliwę na patelni. Wrzucamy kurkumę, cebulę, czosnek, kumin (ewentualnie drobno pokrojoną papryczkę chili). Następnie dodajemy bakłażana, pomidory, całość solimy i dusimy orzez około 15 minut (można dodać wody/bulionu/przecieru pomidorowego). Przyprawić do smaku i dodać pokrojoną natkę pietruszki. Smacznego!