Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Klub Podróżnika: American dream – czy wciąż żywy?

28 listopada 2019 (czwartek), godz. 18.30
American dream – czy wciąż żywy?

Prelekcja i pokaz zdjęć z podróży do Stanów Zjednoczonych Agnieszki Kurczaby. Nasz gość z wykształcenia geolog, przyrodnik, zawodowo związany z branżą IT, miłośnik Azji Południowo-Wschodniej, już jako dziecko, wiele słyszał na temat potęgi USA. Agnieszka Kurczaba widziała wiele filmów, fascynowała się przyrodą oraz tamtejszym stylem życia. Odkrywanie tego pasjonującego kraju rozpoczęła od wschodniego wybrzeża (Nowy Jork, Philadefia, Waszyngton, Niagara Falls), gdzie rzeczywistość zweryfikowała jej wyobrażenia.
O podróży po Stanach, organizacji wyjazdu na własną rękę oraz jak pojechać do USA po wizycie w Korei Północnej opowie Agnieszka Kurczaba.            
Ponadto: degustacja regionalnej potrawy i napoju.
Bezpłatne wejściówki do odebrania w biurze OK Ruczaj. Wydarzenie odbywa się w ramach Festiwalu wielokulturowego "Kraków miejsce spotkań".

Nasi goście mieli możliwość spróbowania: corn dog i amerykańskich ciasteczek Reese's Peanut Butter Cup.

Corn dogi
Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typu 500,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 8-10 parówek,
  • 1 litr oleju.

Przepis:
Do miski wysypujemy szklankę mąki pszennej typu 500. Dodajemy szklankę mąki kukurydzianej. Wysypujemy 3-4 łyżki cukru. Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki soli. Całość dokładnie mieszamy. Dolewamy szklankę mleka. Do zawartości miski wbijamy jedno jajko. Całość miksujemy lub mieszamy przez kilka minut, aż ciasto nabierze dość jednolitej konsystencji. Parówki nabijamy na wykałaczki. Przelewamy ciasto do wąskiego naczynia, najlepiej wysokiej szklanki, w której będziemy moczyć nabite na patyk parówki. Rozgrzewamy około litra oleju roślinnego. Parówki maczamy w cieście i wrzucamy na gorący głęboki olej. Smażymy do uzyskania złoto-brązowej barwy około 2-4 minuty. Odkładamy corn dogi na papierowy ręcznik, odsączając z nadmiaru oleju i przystępujemy do smażenia kolejnych. Corn dogi tradycyjnie podawane są z keczupem i musztardą. Smacznego!

 

Partner: 
62258422_639298133181561_2427279541606023168_o

76201456_2214894365277080_5888683166801068032_o