Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera

Bombowy Iran?! Obalamy mity o Islamskiej Republice Iranu.

26 października (czwartek), godz. 18.30

Wyobraź sobie kraj, w którym mieszka 80 milionów ludzi. Teraz zamknij oczy i pomyśl, że właśnie przebywasz w towarzystwie uśmiechniętego, bardzo miłego i jednocześnie pomocnego człowieka. A teraz tego jednego człowieka pomnóż razy 80 milionów. Wiem, że to trudne...ale tak właśnie jest w Iranie!

Kolacja u irańskiej rodziny, nocleg nad upalną Zatoką Perską, nocna przejażdżka na wielbłądach i niezliczone rozmowy z Irańczykami, którzy pamiętają czasy sprzed rewolucji islamskiej kiedy to można było zabawić się na jednaj z miejscowych dyskotek to najlepsza reklama dla tego kraju.  

O Iranie sprzed 1979 roku i o tym po rewolucji islamskiej, a także o irańskiej gościnności opowie ambasadorka Republiki Podróżnika – Ewelina Góral.

Republika Podróżnika to grupa podróżniczych zapaleńców, którzy każdą wolną chwilę poświęcają planowaniu wypraw w najdalsze zakątki świata i ich realizowaniu. Chcą dzielić się swoim sposobem na wakacje lub urlop, by każdy złapał bakcyla i został "etatowym podróżnikiem".

Ponadto, degustacja regionalnej potrawy i napoju.

Bilety: dorośli 11 zł, w karnecie 8 zł, uczniowie, studenci - 6 zł
Zniżki z Kartą Seniora i Podgórze w Kulturze.

 

Uczestnicy Klubu Podróżnika skosztowali tradycyjnej, irańskiej sałtki Oliwieh oraz napoju jogurtowego Dough. 

 

Sałatka Oliwieh

Składniki: 

pół ugotowanego kurczaka
0,5 kg ziemniaków
3 ugotowane jaja
pół szklanki zielonego groszku (ja używam groszku z puszki, ale może być też ugotowany świeży)
1 marchewka
3-4 małe ogórki konserwowe
majonez
sól, pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego 

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na drobne kawałki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zmiażdżyć je widelcem. Ogórki drobno pokroić. Jajka drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, majonez, pieprz i sól.  Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. 

 

Dough 

Składniki:

1 opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego (400g)
pół litra wody mineralnej gazowanej
2-3 ząbki czosnku
kilka listków mięty
sól 

Przygotowanie:

Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z jogurtem, posiekaną miętą i odstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem dokładnie wymieszać ze schłodzoną wodą gazowaną. Opcjonalnie dodać kilka kostek lodu.

 

 klub podróżnika październik