Ośrodek Kultury Ruczaj Facebook
Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera

Autostopem i bez planu przez Gruzję, Armenię i Górski Karabach do Iranu

25 maja (czwartek), godz. 18.30
Pokaz zdjęć i relacja z podróży Bartłomieja Łużnego i Jakuba Senkowskiego - OUT of MIND travellers.
Ponadto: degustacja regionalnej potrawy i herbaty.

Spotkanie Klubu Podróżnika.
bilety: dorośli 10 zł, w karnecie 7 zł, uczniowie, studenci – 5 zł

Opowieści ze spontanicznej podróży poza południowo-wschodnie granice Europy. Po drodze mroźna i piękna Armenia, zapomniany Górski Karabach, gościnny, ale pełen sprzeczności Iran oraz dzika wschodnia Turcja. Historia o rzeczach które się przydarzają, gdy człowiek przestaje planować, a zaczyna podążać za sytuacjami, które przynosi wędrowne życie.

Kuba Senkowski, Bartek Łużny - dwóch przyjaciół ze studiów i z pracy, początkujących architektów o ciągłym niedosycie wyzwań, przygód i.. jedzenia. Nigdy się nie pokłócili, choć często sprzeczali. Jeden z dłuższą brodą, drugi z szybszą nogą, obaj z chęcią do opowiadania o podróżach. W wolnych chwilach pasjonaci wspinaczki, turystyki wysokogórskiej, biegania, motocykli, fotografii i filmografii.

Podczas spotkania uczestnicy mogli skosztować gruzińskiej sałatki Ajapsandali, armeńskich kulek serowych z orzechem włoskim obtoczonych w aromatycznych przyprawach oraz herbaty "prosto z Kaukazu".

 

Sałatka Ajapsandali (Gruzja)

Składniki:
1 bakłażan,
500 g pomidorów koktajlowych,
3 średnie cebule.
30 listków świeżej bazylii,
pęczek natki świeżej kolendry,
pęczek natki pietruszki,
10 gałązek świeżego tymianku,
oliwa z oliwek,
sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię nalać niewielką ilość oliwy, następnie podsmażyć pokrojoną w plasterki cebulę, aby straciła swoją ostrość i uzyskała słodki smak. Zdjąć cebulę i odłożyć na bok. Następnie pokroić bakłażana na plastry o grubości jednego centymetra. *(Dobrym rozwiązaniem jest posolenie miąższu bakłażana i odstawienie go na pewien czas (10-20 minut), aby "puścił" sok i pozbył się gorzkiego posmaku. Po upłuwie kilkunastu minut należy wypłukać go pod bieżącą wodą.) Smażyć bakłażana z obu stron do momentu jego przyrumienienia. Bakłażana należy odstawić na bok. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić podsmażoną wcześniej cebulę, bakłażana i pomidory koktajlowe. Posiekać 10 gałązek tymianku, 5 liści bazylii i kilka gałązek kolendry i dodać do wzystkich składników. Całość podgrzewać na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając delikatnie - tak, aby nie uszkodzić plastrów bakłażana. Do wszystkich składników dodać pozostałe liście bazylii, natkę kolendry oraz liście z jednego pęczka natki pietruszki. Bardzo delikatnie wymieszać. Podawać na zimno lub gorąco.

Przepis pochodzi ze strony: durszlak.pl


Serowe kulki (Armenia)

Składniki:
150 g sera typu feta,
100 g twarogu tłustego,
orzechy włoskie lub laskowe,
sezam,
papryka słodka w proszku,
kurkuma,
czarnuszka,
posiekany koperek lub pietruszka,
*opcjonalnie: majonez, czosnek.

Przygotowanie:
Należy utrzeć ser na tarce lub rozdrobnić go widelcem. Przyprawić pieprzem do smaku – masa serowa będzie odpowiednio słona dzięki użyciu fety *(do masy można również dodać starty ząbek czosnku i/lub łyżkę majonezu wedle uznania). Należy wymieszać fetę z twarogiem i uformować kulki, wkładając do środka orzech, następnie obtoczyć je w kolorowych i pachnących przyprawach. Warto pamiętać, że aby ser lepiej się "kleił", trzeba uprzednio zmoczyć dłonie. *(Warto przygotować wcześniej miskę z zimną wodą, w której będziemy myć dłonie, aby przyprawy nie mieszały się na naszych kulkach).

Przepis pochodzi ze strony: dziendobry.tvn.pl


Herbata "prosto z Kaukazu"

Składniki na 1 szklankę:
1 woreczek czarnej herbaty,
1 woreczek suszonej mięty lub kilka listków świeżej,
2,3 goździki,
cukier do smaku.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zalać gorącą wodą, parzyc pod przykryciem około 5-10 minut.